Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Ingyenes felmérés

Jelentkezzen ingyenes kezelési terv készítésre:

Telefon:
+36 1 246 57 33
E-mail:
info [kukac] mk-fogszabalyozas [pont] hu

Fogszabalyozas GYIK PDF Nyomtatás E-mail

 Mi a fogszabályozás?

 

A fogszabályozás a fogászatnak azon ága, amely a fogazat és az állcsontok rendellenes helyzetének felismerésével, megelőzésével és kezelésével foglalkozik.

 

 

 

Mik a fogszabályozó kezelés előnyei a páciens számára?

 

A fogak könnyebb tisztántartása

A rágóerő egyenletes elosztása a fogak között, amelyek így egyformán terhelődnek

Hosszú távon a fogak és az őket tartó fogágy, illetve az íny egészségesen tartása

Fogváltáskor a maradó fogak áttörésének irányítása, hogy azok jobb helyzetben törhessenek át

Az előreálló frontfogak esetében a baleseti sérülés esélyének csökkentése

Logopédiai kezelés elősegítése

Más fogászati kezelés (pl.: pótlás készítés) körülményeinek javítása, lehetővé tétele

Esztétikailag is megfelelő mosoly

 Mik lehetnek például a jelei annak, hogy fogszabályozóra van szükség?

 

A felső frontfogak sokkal előrébb harapnak, mint az alsók, vagy túlzottan befelé/kifelé dőlnek

A felső frontfogak sokkal hátrébb harapnak, mint az alsók

A felső frontfogak teljesen eltakarják az alsó frontfogakat összeharapáskor (mélyharapás)

Az alsó és felső frontfogak nem érnek össze összeharapáskor (nyitottharapás)

Fogtorlódás

Réses fogazat

Az alsó és felső frontfogak középvonala nem egymás alá esik 

Mikor célszerű elkezdeni a fogszabályozó kezelést?


Gyermek és felnőtt kor egyaránt alkalmas fogszabályozó kezelés megkezdésére. Ugyanakkor a fogszabályozással kezelhető rendellenességek nagy része könnyebben kezelhető gyermekkorban, amikor az állcsont még növekedésben van. Ezért érdemes hét éves kor körül kontrollálni a gyermek fogainak helyzetét, mert egy korai kezeléssel esetleg későbbi foghúzást, vagy akár állkapocsműtétet lehet megelőzni. 

Mennyi ideig fog tartani a fogszabályozó kezelésem?

 

A kezelési idő páciensenként változik, de az aktív kezelési idő általában egy-két év. A kezelés hosszát befolyásolhatja a növekedés mértéke, a rendellenesség súlyossága, illetve a páciens együttműködési készsége. A megfelelő szájhigiéne fenntartása a kezelés során illetve a megbeszélt időpontok betartása nagyban meghatározza a kezelési időt. 

Mi az a retenció?

 

Miután a fogszabályozó készülékkel befejeztük a fogak/ állcsontok megfelelő helyre mozgatását, annak érdekében, hogy az elért eredmény stabil maradjon, ún. retenciós készüléket kell hordania a páciensnek. A retenciós készülék sokféle lehet, de a lényege minden esetben az, hogy a fogakat helyben tartva segítsen a fogat tartó fogágynak átépülni az új helyzetnek megfelelően.

 

 

A bölcsességfogaim miatt torlódottak a frontfogaim?

 

Felnőttkorban többen azért jelentkeznek fogszabályozó orvosnál, mert az alsó frontfogaik torlódottá váltak. Általában ezért a torlódásért az alsó bölcsességfogakat okolják, mondván, hogy mikor ezek növekedésnek indulnak, „megtolják” a fogak sorát, és emiatt alakul ki az említett rendellenesség. Ezért sokan javasolják a bölcsességfogak eltávolítását kizárólag a torlódás megelőzése érdekében. Mára azonban több olyan vizsgálatot is végeztek, amelyek alapján elmondható, hogy nem ez az igazi megoldás. Kimutatták, hogy egy bizonyos életkorban, nagyjából a 18. és a 23. életév között a frontfogak torlódásnak indulnak, attól függetlenül, hogy van-e az egyénnek bölcsességfog-csírája, vagy nincs.

A bölcsességfogak eltávolítását akkor javasoljuk elsősorban, ha rossz szögben állnak, nem tudnak előtörni, ellenben nyomást gyakorolva az előttük levő fog gyökerére felszívódást okozhatnak rajta.

 

 

Tényleg jobban romlik a fogam a beragasztott fogszabályozó alatt?

 

Sokan tartanak tőle, hogy egészséges fogaik a fogszabályozás miatt szuvasodni kezdenek. A tévhittel ellentétben csak azoknak romlik a foguk a fogszabályozó brackettek mellett, akik nem tudják tisztán tartani őket a kezelés folyamán. Ha az ételmaradék ott marad a bracketteknél, a lepedékben található baktériumok által termelt savak hatására az amúgy egészséges fogból kioldódnak az ásványi anyagok és a fog először kifehéredik, majd szuvassá válik.

Ha azonban valaki odafigyel a fogmosására, a foga nem szuvasodik jobban, mint fogszabályozó nélkül. A fogszabályozó alatt pedig azért nem szuvasodhat a fog, mert a fog és a brackett talpa közötti teret ragasztó tölti ki, ami nem engedi a szuvasodás kialakulását.

 


Hogyan tudom tisztán tartani a fogamat és a készüléket a fogszabályozó kezelés alatt?

A fogak tisztán tartása alapvető követelmény. Ha a fogak tisztítása nem megfelelő, a fogakon lerakódik a lepedék. Az abban található baktériumok és savak megtámadják a fogzománcot és az ínyt, fogszuvasodást és ínygyulladást okozva. Rendszeres fogmosással mindez megelőzhető, de fél évente így is ajánlott a fogorvosi ellenőrzés és professzionális rendelői fogtisztítás. A következőkben a fog- és a készülék tisztításához szükséges eszközökről és azok használatáról olvashatnak:

 

Fogtisztítás:

A fogtisztítás eszközei:

A helyes használatot bemutató videókhoz kattintson az egyes eszközökre.

 

Fogszabályozó tisztítása:

Beragasztott fogszabályozó (multiband készülék) tisztítása:

A multiband készülék tisztítása még több figyelmet igényel, mint az egyszerű fogmosás. Ez a szabályozó a szájban úgy működik, mint egy szűrő, az ételmaradék nagyon könnyen fennakad benne. Éppen ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy a fogakat minden étkezés után alaposan megtisztítsuk.

A tisztításhoz kis fejű, közepes vagy puha keménységű fogkefét használjunk. Vannak speciálisan fogszabályozót viselőknek kialakított fogkefék, az ún. ortho-fogkefék, amelyeknek középső sörtesora rövidebb a két szélsőnél, így míg a középső sörtesor elcsúszik a bracketteken, a szélsők hozzáférnek a brackett oldalán a foghoz.Kis, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg az összes fogfelszínt, különös tekintettel a fogak és az íny határára és a brackettek minden oldalára. Figyeljünk arra, hogy a fogkefe sörtéi hamarabb el fognak használódni az átlagnál, így körülbelül három havonta minimum érdemes lecserélni a fogkefét.

A nehezen hozzáférhető helyek tisztítására, mint például a brackettek közötti, ív alatti részhez használjuk a korábban említett fogköztisztító kefét, egycsomós kefét, fogselymet. A fogköztisztító kefe és az egycsomós kefe használatánál mindig ügyeljünk arra, hogy "pirostól a fehér felé" haladjunk, tehát a sörte az íny felől a fog éle felé mutasson, nehogy megsértsük az ínyt használat közben. A fogselymet jelen esetben úgy tudjuk használni, ha egyik végét bevezetjük az ív alá és utána húzzuk be a fogközbe. Figyeljünk rá, hogy az ív közelében nagyon óvatosan mozgassuk a fogselymet, nehogy az ív sérüljön!

Kiegészítő kezelésként használhatunk szájöblítőket. Szájöblítőt a fogak és íny tisztítása után használjunk, mert csak tiszta szájban érvényesül a hatása. Ügyeljünk arra, hogy egyes termékek hosszú távú használata elszinezheti, besárgíthatja a fogakat!


Kivehető fogszabályozó tisztítása:

Kivehető fogszabályozó napi tisztítása szájon kívül, fogkefével és fogkrémmel történik. Kéthavonta egyszer érdemes fertőtlenítő oldatot használni, pl. speciálisan kivehető fogszabályozó tisztítására használható pezsgőtablettát, vagy ecetes oldatot, amely leoldja a szabályozón maradt szennyeződéseket. Fertőző betegségek után érdemes fertőtleníteni a szabályozót, mielőtt újra szájba kerül.

 Módosítás dátuma: 2013. február 11. hétfő, 10:03
 
Valid XHTML and CSS. Powered by Joomla!